Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

κουλ σημαίνει κρύος

Να είσαι κουλ, 
να είμαστε κουλ, 
Να είναι όλα κουλ.
Ε λοιπόν το κουλ είναι μόνο αυτό που λέει: κρύο.

Μην αντιμετωπίζεις αυστηρά τους ανθρώπους. Πονάνε κι αυτοί και προστατεύουν τις πληγές τους. Μην σβήνεις τσιγάρα στις ουλές τους. Ούτε ν’ αγοράζεις τον έρωτά τους κάνοντας πλάκα με τους φίλους σου. Δεν τους αξίζει η κοροϊδία και δεν αξίζει να κοροϊδεύεις. Να σέβεσαι τον εαυτό σου. Μην εκδικείσαι.

Δεν είναι ένα μεγάλο αστείο η ζωή. Κι ο Τσάρλι Τσάπλιν μια θλίψη είχε στα χείλη του. Σκότωσε τα κόμπλεξ που έχεις μέσα σου. Υπάρχουν άλλοι καλύτεροι από σένα. Θαύμαζέ τους και μάθε απ’ αυτούς. Μην τους ζηλεύεις. Κρύβουν καλά τη μελαγχολία τους. Υπάρχουν κι άλλοι χειρότεροι από σένα. Μην τους κατηγορείς και μην τους κρίνεις. Κάποιοι βαριούνται να κυνηγάνε έπαθλα. Δεν είναι δήθεν, δεν είναι βλάκες, δεν είναι ανίκανοι. Κι ούτε είναι άξιοι της μοίρας τους. Μην τους λυπάσαι. Μοναδική εξαίρεση: οι φασίστες.

Μην κάνεις ψυχοθεραπεία. Ο Φουκώ έλεγε «γονείς στείλτε τα παιδιά σας στην ψυχοθεραπεία και θα μάθουν να σας αγαπάνε περισσότερο από κάθε τι άλλο στον κόσμο». Κάνε τέχνη και έρωτα. Κάνε ταινίες και έρωτα με πολύ κόσμο. Με πολύ κόσμο.  Μην ζητήσεις τίποτα και ζήτα τα πάντα. Μην λες ότι είσαι καλό παιδί, τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει, είναι αυτά που δεν ξέρουν πόσο καλά παιδιά είναι. Μην έχεις δεύτερες σκέψεις, σου σκοτεινιάζουν τα μάτια.  Κι έχεις τόσο όμορφα μάτια.

Μην παίρνεις ναρκωτικά που σε κάνουν να νιώθεις γαμάτος. Να παίρνεις ναρκωτικά που σε κάνουν να νιώθεις γαμάτα. Μην ταξιδεύεις νύχτα, γλέντησε όλη νύχτα και ταξίδεψε το ξημέρωμα. Είναι πιο όμορφοι οι δρόμοι το ξημέρωμα. Είναι πιο όμορφοι οι δρόμοι μ' οδοφράγματα. Να μην σνομπάρεις τις πορείες, δεν είναι μίζερες φανφάρες και γραφικές συναθροίσεις. Καμιά φορά είναι και καύλα και δρόμος και πόλεμος. Και είναι ωραίος ο πόλεμος γιατί έχεις φίλους.   

Μην κάνεις πολλά λεφτά και μην σου φουντώνουν τα μυαλά όσοι σε παινεύουν. Ο καθένας ότι κάνει, το κάνει για τους δικούς του λόγους. Μην προσπαθείς να διδάξεις, να προβληματίσεις, να επηρεάσεις. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να σ’ ακούσει. Να λες ιστορίες, ιστορίες όμορφες, όπως λένε οι γιαγιάδες. Όχι υποκριτικά, όχι διδακτικά, όχι δήθεν, απλά κι ανθρώπινα. Και πάνω απ' όλα όχι κουλ, γιατί κουλ σημαίνει μονάχα κρύος.  


1 σχόλιο: